Villámvédelem

A villámcsapást különleges és látványos természeti jelenségként ismerjük, azonban az építmények, az emberek, valamint a villamos rendszerek, berendezések szempontjából kiemelt veszélyforrásként kezelendő.

A külső villámvédelem (közismertebb nevén villámhárító) célja, hogy becsapási pontot képezzen a villám számára, majd a kialakuló villámáramot úgy vezesse le a földbe, hogy az károkozást (tüzet, robbanást, sérülést) ne okozzon.

A villámvédelem kiépítését, mint a tűz elleni védekezés egyik eszközét nemzeti jogszabályok (pl. Országos Tűzvédelmi Szabályzat – OTSZ) teszik kötelezővé, a kialakítására vonatkozó intézkedéseket a vonatkozó szabványok (jelenleg az MSZ EN 62305 villámvédelmi szabványsorozat) tartalmazzák.

Cégünk nagy gyakorlattal rendelkezik a villámvédelem és a túlfeszültség-védelem rendszereinek szaktervezésben, szakértői vizsgálatában.

Tervezési, szakértési területeink:

  • Norma szerinti villámvédelmi rendszerek tervezése általános és robbanásveszélyes környezetben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és az MSZ EN 62305 villámvédelmi szabvány szerint
  • Nem norma szerinti villámvédelmi rendszerek tervezése általános és robbanásveszélyes környezetben az MSZ 274 szabvány, és az azokon alapuló rendeletek (2/2002. BM rendelet, 9/2008. ÖTM rendelet) szerint
  • Túlfeszültségvédelmi rendszerek tervezése általános és robbanásveszélyes környezetben (erős és gyengeáramú hálózatok, valamint vezérlési- és folyamatirányítási rendszerek részére)

Cégünk vállalja a tervezett rendszerek teljes körű kivitelezését és szabványossági felülvizsgálatát.